Ловеч подписа споразумение за сътрудничество с турския Османгази

Дата: 2019-09-26 12:00:00

  Кметът на Ловеч Корнелия Маринова подписа споразумение за сътрудничество с кмета на Османгази (Бурса) Мустафа Дюндар по време на приятелска визита в Турция в периода 20-21 септември, съобщават от пресцентъра на общината. В ловешката делегация влизаха още зам.-кметът Даниел Колев и Фатме Моллова.

  В община Османгази се намира известният исторически мост Ирганда, той е един от четирите търговски моста в света. В Ловеч пък, както е известно, е Покритият мост над река Осъм. Тази прилика породи идеята за побратимяване между двата града. Кметът на Ловеч имаше възможност да разгледа моста Ирганда, както и още музея „Гурабахане“, болницата „Лаклакан“ и музея „Панорама 1326“ - музей на Бурса. Делегацията посети също и хълм с един вековен чинар, атракцията на Бурса, защото дървото е на 625 години.

  След като се запознах с тукашния мост, виждам, че има място за сътрудничество и приятелство между Ирганда и майсторите на моста над Осъм, каза Маринова. Българският гост и придружаващата го делегация получиха подробна информация за историята на моста. Корнелия Маринова посети магазините, в които ръчно се изработват художествени предмети. Нашият град не беше непознат на местните майстори, те знаеха за Покрития мост в Ловеч, установиха ловчалии.

  Двата моста много си приличат, заяви Корнелия Маринова. Единствената разлика между моста Ирганда и Покрития мост е, че ловешкият е покрит, а тамошният е с подредени ателиета от двете му страни. Традиционните занаяти се поддържат в работилниците и на двата моста. Мисля, че след една организация художниците от двата моста могат успешно да си гостуват, допълни Маринова. 

  На срещата с кмета Мустафа Дюндар се роди идеята да се изпрати покана до всички градове с подобни търговски мостове за побратимяване и да се обяви една общност „Мостове - символи на побратимяване“. „Вярвам, че тази идея ще донесе както икономически, така културни ползи за двете общини. Община Османгази и община Ловеч се побратимиха, ние ще поканим още Флоренция и Венеция, които имат подобни търговски мостове. Те ще получат покани да се присъединят към нашето братството“, обяви Мустафа Дюндар.

  Корнелия Маринова посети и „Лаклакан“ - първата ветеринарна болница в света с приют за четириногите, която заема площ от 114 дка. Маринова отправи покана към екипа да посети Ловеч и по-специално зоопарка в града, който, както е известно, е втори по големина в България.

  Последната спирка на двамата кметове беше военният музей „Панорама 1326“ в Бурса, който е един от големите панорамни музеи в света и който предстои да бъде официално открит догодина. Дюндар информира за архитектурата и техническите характеристики на музея. След това показа на българските гости изложбена зала, където хронологично са представени важни събития от османския период на страната. „Архитектурата на музея ме впечатли още като го видях отвън. Но истинската ми изненада беше, когато влязох. Не очаквах да видя толкова красиво произведение. Това е перфектна работа. Поздравявам всички, които са допринесли за това“, каза Маринова.

Aвтор: Редакция "Ловеч Прес"