Туристи по следите на древната история на Балкана

Дата: 2019-09-30 12:00:00

  При голям интерес Туристическо дружество "Стратеш" - Ловеч, проведе септемврийската си "Зелена неделя" по следите на древната история в Национален парк "Централен Балкан". Участие взеха 38 туристи от целия възрастов спектър, опитни планинари и изкачващи се за пръв път в Балкана. Водач беше председателят на ТД "Стратеш" - добър познавач на планината и историята на региона - Светослав Генков.

  Походът се проведе в чудесно време по лек, но много атрактивен маршрут. Автобусът ни остави на превала на Троянския проход в подножието на Арката на свободата, издигната на връх Горалтепе (1595 м) в чест на храбростта и саможертвата на хилядите български и руски войници, дали живота си за освобождението на България. На 35- метровата бетонна арка са поставени скулптури на български бунтовници и руски войници, посрещани символично от жени в народни носии с хляб и сол. От Арката се разкриват прекрасни панорамни гледки: на север се виждат долините на Бели Осъм и Троян, а на юг - Подбалканските полета, Средна гора, Родопите и Рила. В другите две посоки - изток и запад, се виждат най-известните върхове на Стара планина, включително и най-високият връх Ботев.

  От Арката се насочихме на югоизток към близкия и директно видим връх Курт хисар (1626 м) - Вълчата крепост, място на римска стражева кула и крепост, а в по-новата история бойно поле на решителна, кръвопролитна битка между бойците на генерал Карцов и турските части за завземане на Прохода и откриване на пътя за освобождение на Южна България по време на Руско-турската война, януари, 1877 г. Днес там са поставени мраморни плочи, разказващи за тежките сражения, водени в сурови условия, студове от минус 23 градуса. След кратка историческа беседа от водача се отправихме по трасето на древния трако-римски път, известен като Виа Траяна. Пресякохме участък с археологически сондажи, разкрити зидове и много фрагменти керамика навръх Балкана, според някои археолози - вероятни останки от римска крепост - гарнизон край пътната станция Монт Аемо (Монтемно). Продължихме към червените сипеи, следи от антични железни мини, експлоатирани до Средновековието. Прекрасна природа от причудливи високи скали с входове и отвори по тях ни заобикаляше отвред.

  Продължихме на изток към върховете по билото - Сиврия (1522 м), където е била построена най-ниската от трите стражеви римски кули. Според някои хипотези по-рано там е имало и тракийско светилище. Пресякохме поле от червени и лилави боровинки и походът за дълго се задържа край неустоимото изкушение. Обедна почивка! Обяд навръх Балкана, каква свежа емоция!

  Следобед се отправихме към местността Влашки мандри с най-висока част 1560 м - място на средната стражева римска кула. В близост са разкрити основи и на по-голяма антична сграда с шест помещения, обслужвала трафика през Троянския проход. Продължихме лежерно по равния древен трако-римски път. Пресякохме високите, изсечени в скалите, Маркови порти, някога заобиколени от крепостни зидове тип дема - преградна стена. Намират се на най-тясното място на прохода и древните пътници преминавали само след като заплатят съответната пътна такса. 

  Походът ни завърши оф роуд с едно непредвидено стръмно и трудно спускане по склон, покрит със стелеща се хвойна, към известната чешма "Еделвайс" с най-студената и вкусна вода на Прохода. Край нея винаги има и базар от натурални продукти от планината - сладко от диви плодове, мед, билки, плодови вина. 

В крайпътно кафене изпихме по едно питие на високото за довиждане и преход към градския живот.

  В прекрасната есен на 2019 г. предстоят още много прояви от календара на ТД "Стратеш" - Ловеч: 13 ноември - "Зелена неделя" (Тетевенски балкан - връх Острич - връх Червен), 19-20 ноември - хижа "Плевен" - връх Ботев".

Aвтор: д-р Дарина Петрова