Ловчалии сведоха глава пред паметника на Левски в Къкринското ханче

Дата: 2021-02-22 04:23:45

  „148 години от онзи ден през 1873 г., когато Васил Левски става безсмъртен. Образът му живее все така неопетнен и чист в народната памет. Пътят към това безсмъртие минава през Къкринското ханче. Самата сграда на ханчето след Освобождението е горяла, а после е възстановена от признателните потомци. Днес е едно от най-важните места за памет. Мислейки за Левски и за неговия жизнен път към смъртта и безсмъртието, мнозина правят сравнение с пътя на Иисус Христос към неговата Голгота. Символиката е ясна. И другите народи имат своите национални герои. Особено онези народи, които са били поробени. Но никой народ не притежава този тесен паралел със Спасителя Иисус в последния си път“. Това каза в словото си кметът на Ловеч Корнелия Маринова по време на гражданското поклонение преда паметника на Васил Левски в Къкринското ханче на 19 февруари, посветено на 148 години от гибелта на Апостола на свободата.

  Маринова подчерта и кои са важните спирки на Васил Левски, а именно Ловеч и кв. „Дръстене“, откъдето тръгват на 25 декември 1872 г. с Никола Цвятков, местността Пази мост, където двамата революционери срещат турските заптиета и събуждат тяхното подозрение, Къкринското ханче, където Левски е арестуван от потерята, конакът във Велико Търново, където окончателно Левски е разпознат и София, където е съден и екзекутиран на 18 февруари 1873 г.

  „От Къкринското ханче започва Голготата на Апостола. Йеродякон Игнатий извървява пътя си достойно, не предава никого, а поема изцяло вината. Искам да кажа на децата, които са тук, да възприемат вярата и честността му. И възприемайки я, те също ще извършат стойностни дела, с които ще бъдат запомнени“, каза в словото си Ловчанският митрополит Гавриил.

  С рецитал „Деца за Апостола“ на ученици от ОУ „Васил Левски“ и поднасяне на венци и цветя премина събитието.

  Рано сутринта се състоя традиционният поход „По стъпките на Апостола" от Ловеч през Пази мост до Къкринското ханче, в който се включи и кметът на общината Корнелия Маринова. В местността Пази мост беше изнесена беседа от Теодор Тончев, главен уредник в Регионалния исторически музей – Ловеч, поднесени бяха и цветя.

Aвтор: Редакция "Ловеч Прес"