Митрополит Гавриил: Нека взимаме пример от добротата, честността и предаността на Левски

Дата: 2021-02-22 04:23:45

  С гражданско поклонение пред паметника на Васил Левски и военен ритуал на 18 февруари в Ловеч бяха отбелязани 148 години от гибелта на Апостола.

  „Днес пред най-големия паметник на Васил Левски в България смe дошли смирени, но и горди. Всяка година - от построяването на този паметник през 1964 г. до днес, ние, признателните потомци, се събираме пред него на тази дата. С какво може да ни помогне Левски? Със своя пример на човек, който знае как се сплотява народ и как се преодоляват трудности. Защото Васил Левски е вярвал, че българите сме народ, който помни и цени всяко сторено добро. Защото добротата спасява. Той е казвал: „Всеки каквото заслужи, то не му се изгубва...”. Затова да не губим паметта си. Да помним всеки човек, който в трудни времена подава ръка на ближния“, каза в словото си кметът на Ловеч Корнелия Маринова.

  „Днес по традиция сме се събрали на това възвишено място, за да почетем паметта на Васил Левски. Той до края на живота си спазваше монашеските обреди, защото монах не е този, който носи черно расо, а този, който носи монашеството в душата си. Човек, който обича Господ, няма как да не обича ближния си. Йеродякон Игнатий – Васил Левски, стана идеолог на революцията и запали пламъка в душите на хората, за да пожелаят свободата си. Неговите възгледи за бъдещето на България са не само демократични, но и християнски. Нека взимаме пример от неговата доброта, честност и преданост. Ако не си верен на Господ, няма как да бъдеш верен на и хората“, посочи Ловчанският митрополит Гавриил. 

  Цветя и венци на признателност бяха положени пред паметника на Левски от името на държавни и общински институции, политически партии, неправителствени организации, граждани. 

  По-рано през деня в кино „Космос“ се състоя филмово-театралният спектакъл „Лъвский скок“, дело на д-р Искрен Красимиров, основател на проекта „НЕзабравимата България”. Това е първият интерактивен спектакъл, посветен на Васил Левски. Патриотичното филмово-театрално шоу включва откъси от филми за Васил Левски. Зрителите се насладиха на изпълнението на живо на Искрен Красимиров, на екранния образ на Левски, изигран от известния актьор Симеон Владов. „Васил Левски така и не умря, въпреки че отдаде живота си за България... 

  Той влезе с лъвския си скок за вечни времена в сърцата на всички българи“, каза Искрен Красимиров.

Aвтор: Редакция "Ловеч Прес"