Дядо Владика с плакет от парламента за 20 години от интронизацията му

Дата: 2021-02-02 01:23:45

  Почетен плакет на Народното събрание с изображението на Антим Първи получи Ловчанският митрополит Гавриил за заслугите му към църквата и по случай 20 години от неговата интронизация. Той му бе връчен от зам.- председателя на парламента Емил Христов. Това се случи на големия християнски празник Сретение Господне след края на света Златоустова литургия, отслужена в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Ловеч.

  „За мен е истинско удоволствие да Ви връча почетния плакет с изображението на Антим Първи. Животът и делото му са доказателство за това как всички ние, обединени от обща цел можем да работим заедно, да търсим съгласие и подкрепа в името на националните каузи. Първият български екзарх и председател на Учредителното събрание е духовен водач и обединител на нацията, останал неотлъчно до своя народ и участвал в съграждането на съвременната българска държавност. Вие сте истински духовен водач, заслужил любовта и доверието на хората. Вашите дела показват това. Желая Ви здраве и духовен успех“, каза зам.- председателят на Народното събрание Емил Христов.

  Ловчанският митрополит Гавриил беше поздравен и от кмета на община Ловеч Корнелия Маринова. „Поздравяваме Ви с 20-годишнината от встъпването в длъжност митрополит на Ловчанска епархия. Тогава, февруари 2001 г., нашето гражданство Ви прие с радост и надежда. И не остана излъгано, защото скоро се убеди, че епархията навлиза в нов етап от развитие. Искрено ценим Вашата инициативност, креативност, неотклонност и приятелство. Ценим Вашите международни контакти и активност, от която имаме само полза. Особено важно е, че изградихме специална връзка между епархията и светската власт, която дава резултати.

  Да споменем само новия катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий" в центъра на Ловеч, както и първото православно училище към него. Където и да сте служили досега, Вие оставяте знака на обновлението и духовния възход. Бъдете все така ревностен и справедлив наш наставник, водач и градител на богоугодни дела!“, заяви Маринова.

В знак на дълбока признателност към неговото дело Корнелия Маринова поднесе на митрополит Гавриил своя личен подарък - панагия. 

  „Благодаря на всички за хубавите думи. Всичко, което съм направил до днес го дължа на много хора, защото сам човек нищо не може да направи. Наясно съм какво успях да направя и какво не. Надявам се да успея да довърша това, което не можах. Днешните времена ни поставиха в условия на пандемия и всички ние търсим начин как да се справим с това. Нека Господ да избави хората от тази напаст, но нека и да извлечем поука от всичко това. Нека да се молим повече на Бога и да се борим с нашите грехове“, каза Ловчанският митрополит Гавриил.

  В храма е експонирана и изложба, подготвена от община Ловеч, посветена на 20-годишнината от интронизацията на Дядо Владика. Тя проследява целия църковен труд и дава акценти върху разнообразните дейности на митрополита.

Aвтор: Редакция "Ловеч Прес"