Интересни младежки събития планира община Тетевен за 2021 г.

Дата: 2021-02-02 01:23:45

  Интересни младежки събития планира община Тетевен за 2021 г., съобщават от пресцентъра на администрацията и допълват, че общинският план за младежта е изпълнен с множество любопитни инициативи. Документът се ръководи от пет стратегически цели. 

  Първата цел е създаване на благоприятна и подкрепяща среда за качествено образование и професионална реализация на младите хора в общината. В нея са включени дейности като: презентиране на дигитални продукти, изработени от учениците от осми и девети клас; организиране на посещения от ученици от прогимназиална степен в местни фирми и места за настаняване с цел запознаване с дейността им и възможностите за бъдеща професионална реализация; организиране на младежка трудова борса за завършващи средно образование; номинация "Работодател и инвеститор на годината", категория младежка заетост и младежко предприемачество, и номинация „Ученик с постижения в общообразователната и професионална подготовка и др.

  Втората стратегическа цел е създаване на устойчив механизъм за облекчаване бита и насърчаване раждаемостта, решаване на социални проблеми на младите хора като предпоставка за задържането им в общината. Предвидено е организирането на информационна кампания за популяризиране на мерките за подпомагане на млади семейства с репродуктивни проблеми и насърчаване на раждаемостта, заснемане на видеофилм с млади семейства, избрали да живеят и се развиват в община Тетевен, и организиране на различни благотворителни инициативи.

  Третата стратегическа цел е насърчаване на здравословен начин на живот и превенция на отрицателните обществени явления и прояви сред младите хора. Тя включва информационна кампания за отбелязване на Европейския ден за борба със затлъстяването; арт терапия с младежи в неравностойно положение; „Да излезеш от ада“ - среща с млади хора, преодолели наркозависимости; посредничество за осъществяване на индивидуални консултации със специалисти на деца и младежи, зависими от наркотични вещества и др.

  Стратегическата цел, записана в плана под номер четири, е създаване на привлекателна и достъпна среда за развитие на младите хора в общината, разширяване възможностите за културни, спортни изяви и личностно развитие. В тази цел са заложени най-много дейности, сред които обявяване на конкурс за финансово подпомагане на младежка инициатива, свързана с благоустрояване на обществената среда, запазване накултурното наследство на тетевенци; общинска работилница (изработване на сувенири с характерни за района стари шевици, дърворезби, елементи в килимарството) и организиране на разпродажба за подпомагане на благотворителни каузи; естетизиране на подпорната стена при кооперативния пазар с графитни изображения. На площад „Сава Младенов“ в Тетевен ще бъде организирано публично четене и изработване на отворена книга с цитати. Интересни събития ще има и по случай „Часът на Земята”.

  Петата стратегическа цел е стимулиране на гражданската активност и съпричастност на младите хора, както и участието им в местното самоуправление; развитие на междукултурния диалог. Тук една от заложените дейности е организирането на образователни, културни и спортно-развлекателни прояви. Друга дейност е популяризиране на добри практики в реализация на младежки инициативи от формални и неформални сдружения. Предвидено е и да се проведе акция „Екодоброволци“, организиране на група младежи - доброволци за посещение и подпомагане с различни дейности на възрастни хора на територията на община Тетевен, нуждаещи се от подкрепа, залесяване и др.

Aвтор: Редакция "Ловеч Прес"