Театърът открива новия сезон с „Майстори”

Дата: 2019-09-11 01:52:20

   Новият сезон на Драматичния театър в Ловеч започва с премиерата „Майстори” на Рачо Стоянов. Това е съвместен проект с Нов театър - НДК. В интерпретацията на режисьора Бойко Илиев дебют на ловешка сцена прави Елен Колева - в ролята на Милкана, като й партнират Явор Костов (Найден) и Богдан Казанджиев (Живко), стана ясно на пресконференция по повод премиерата. Сценографията и костюмите са на Милена Пантелеева, хореограф е Елена Ангелова. Премиерата в Ловеч е на 12 септември (четвъртък), а в София на 28 септември в Нов театър - НДК.

   „Това заглавие „Майстори” от Рачо Стоянов е част от моята лична позиция за правенето на театър поне през последните 15-20 години. Опитвам се да обърна собствения си поглед към класическата българска драматургия, която има гениални образци, да потъна в този свят, който е моят, нашият свят”, заяви режисьорът Бойко Илиев. По думите му пиесата продължава да бъде модерна, въпреки че е писана през 1921 г. „Заедно с екипа, който събрахме, се опитахме да влезем в този свят, който е изключително специфичен, естетски, въпреки фолклорните заигравания”, каза Илиев.

   Действието се развива в началото на 1838 г., в особен момент на Българското възраждане, което се усеща не само в езика, но най-вече от проблемите, които поставя. Тръгва се от реална битка за майсторство, за да се премине в метафора за опит да намериш себе си, понякога губейки най-милото в тази битка на индивидуалности - любовта, красотата, добави Илиев.

   Той е бил подтикнат от опита на Рачо Стоянов да се върне към годините, когато се е опитала да се възроди българщината, българският народ след петвековно робство. „Опитвам се да говоря за род, родина, за онези ценности, които са ни съградили, за традиции”, добави режисьорът, направил около 40 драматизации върху класически произведения.

   „Българският зрител все повече се отдалечава от българското, все повече ставаме западноевропейци, толерантни, все повече сме в социалните мрежи, изгубваме корените си. Една такава пиеса е като машина на времето”, посочи актьорът Явор Костов. По думите му за изграждането и изиграването на образа му е помогнал старият квартал на Ловеч, както и срещата с дърворезбари.

   Елен Колева определи работата си по пиесата като участие в дисциплиниран и сериозен процес. „За мен това е една школа, защото и пиесата, и ролята са изключително сложни. многопластови и трудни”, заяви актрисата. Според нея образът на Милкана се развива. Тя е жена, която знае традициите и кога да замълчи. Тя може да извади душата на един мъж с памук. Развитието на Милкана води до там, че от момиче, което е и сираче, и кротко, и не смее да каже нищо, се превръща в много смела жена. Тази роля е нещо различно и специално, добави Елен Колева.

Aвтор: Редакция "Ловеч Прес"